Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmie informuje, że w dniach 19 – 31 października 2017 r. odbędzie się na terenie gminy Ruda-Huta kompleksowa kontrola gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną. Podczas kontroli sprawdzane będzie spełnianie przez gospodarstwa wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz.U. z 2015 r. poz. 711 z późn. zm.) a także Ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 546 z późn. zm.)
Zasady obowiązujące gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną w obszarze ochronnym (część I zał. do decyzji wykonawczej Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. z późn. zm.):
Nakaz:
Utrzymywania świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z dzikami oraz zwierzętami domowymi (psy, koty) w odrębnych zamkniętych pomieszczeniach, w których utrzymywane są tylko świnie (oddzielne wejście, brak bezpośredniego przejścia do pomieszczeń gdzie utrzymywane są inne zwierzęta kopytne tj. konie, krowy, owce, kozy).
Sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki.
Karminie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed:a) wejściami i wyjściami do budynków i pomieszczeń w których utrzymywane są świnie oraz przed wejściami i wyjściami do gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość danego wejścia i długości nie mniejszej niż 1 metr;b) wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość wjazdu i długości nie mniejszej niż obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego do gospodarstwa;c) stałe utrzymywanie mat w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego (systematyczne polewanie mat środkiem dezynfekcyjnym).
Wykonywanie obsługi świń wyłącznie przez osoby, które wykonują tę czynność w danym gospodarstwie.
Mycie i odkażanie rąk przed i po obsłudze świń, używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeprowadzanie dezynfekcji obuwia oraz sprzętu do obsługi świń.
Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie.
Zgłaszanie do ARiMR każdego zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada (urodzenie, kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój na potrzeby własne) w ciągu 24 godzin od zaistnienia tego zdarzenia.
Zgłaszanie do Powiatowego Lekarza Weterynarii każdego przypadku padnięcia świni w gospodarstwie.
Zakaz:
Karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącą z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba, że zostały poddane obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 30 dni.
Wykorzystywanie w pomieszczeniach, w których utrzymywane są świnie słomy pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba, że słomę tę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 90 dni.
Uboju na własny użytek świń innych niż utrzymywane w gospodarstwie.
Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje pisemne zgłoszenie do Powiatowego Lekarza Weterynarii co najmniej na 24 godziny przed, zamiaru przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje badanie przedubojowe i poubojowe wykonywane przez uprawnionego lekarza weterynarii.
Opisane powyżej nakazy i zakazy dotyczą zarówno gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie na własne potrzeby jak i ferm komercyjnych.